Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Ασφαλιστικό: Αφαίμαξη 2,26 δισ. ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους


Βαρύς είναι ο λογαριασμός της νέας συμφωνίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, η πρόσθετη επιβάρυνση εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε επιπλέον 53 εκατ. ευρώ για το 2018, ανεβαίνει σε 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ για το 2021. Κι αυτό διότι, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφενός και όσους υπάγονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος.

2,26 δισ. Ευρώ το μαχαίρι στις συντάξεις

Στα 2,26 δις. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός από τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών καθώς και των οικογενειακών επιδομάτων το 2019. Μάλιστα, το 2020 οι περικοπές θα αγγίξουν τα 2,35 δις. ευρώ ενώ τον επόμενο χρόνο  θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις. ευρώ καθώς θα παραμείνουν παγωμένες, χωρίς αυξήσεις, όλες οι συντάξεις έως το τέλος του 2021.

Αναλυτικά, και τα οικογενειακά επιδόματα του δημοσίου καθώς και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τις προσωπικές διαφορές θα κοπούν από το 2019, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, οι περικοπές αυτές θα είναι εκτός του πλαφόν του 18%, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση σε όσους λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα να ανέρχεται σε έως και 20% με 23%.

Όσο για τις προσωπικές διαφορές το νομοσχέδιο αναφέρει ότι αυτές περικόπτονται από τις κύριες συντάξεις, κατά το μέρος που δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης στις 13 Μαΐου 2016 σύνταξης. Μάλιστα, το υπόλοιπο – εάν υπάρχει – της προσωπικής διαφοράς εξακολουθεί να καταγράφεται ως τέτοια και θα βαίνει μειούμενη μέχρι την πλήρη εξάλειψή της με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Έτσι, οι περικοπές από το υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ εκτιμώνται για το 2019 σε 232 εκατ. ευρώ, 223 για το 2020 και σε 218 για το 2021. Επίσης, κόβονται με τον ίδιο τρόπο και οι προσωπικές διαφορές για τις συντάξεις που εκδόθηκαν  ή θα εκδοθούν και αφορούν αιτήσεις από το 2016 έως το  2018.

Στον αντίποδα, ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου στις περιπτώσεις που οι προσωπικές διαφορές είναι «αρνητικές» δηλαδή η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτήν που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2019 η σύνταξη προσαυξάνεται κατά 1/5 της διαφοράς, ώστε να καλυφθεί στο σύνολό της η διαφορά, εντός 5 ετών (έως το 2023).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παγωμένες θα παραμείνουν οι συντάξεις μέχρι το 2021, καθώς ορίζεται ότι μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2022 η έναρξη αύξησης των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Τα αντίμετρα

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου προβλέπει δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για «κοινωνική πολιτική» όπως μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,  επίδομα στέγασης,  σχολικά γεύματα και  προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής: 

Επίδομα Στέγασης
Το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει Επίδομα Στέγασης για έως και 600.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών,  ρυθμίζονται (α) το ατομικό εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 9.600  ευρώ, τα περιουσιακά κριτήρια και κάθε άλλη προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, (β) το ακριβές ποσό του επιδόματος και το ανώτατο ύψος αυτού, (γ) άλλες προϋποθέσεις, τα αναγκαία δικαιολογητικά και το αρμόδιο όργανο που απονέμει το επίδομα, (δ), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Οι δαπάνες για τη χορήγηση του επιδόματος καλύπτονται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Πρόγραμμα «βρεφονηπιακή φροντίδα», συνολικής δυναμικότητας έως και 45.000  θέσεων.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών καθορίζονται: (α) Τα κριτήρια επιδότησης των υπαγομένων δομών και η επιλεξιμότητα αυτών, (β) Η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής και κρίσης των σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερομένων, (γ) Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία καταβολής της επιδότησης και η ανάθεση αυτών σε τυχόν ενδιάμεσο φορέα, (δ) Οι διαδικασίες ελέγχου, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των όρων καταβολής της επιδότησης καθώς και οι διαδικασίες ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και (ε) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του Προγράμματος.  Για τις δαπάνες του Προγράμματος, καθώς και για την επιδότηση της φιλοξενίας και φροντίδας στις μονάδες  διατίθενται πιστώσεις ύψους έως και 150  εκατ. ευρώ κατ' έτος από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα», προϋπολογισμός έως 190 εκατ. Ευρώ ετησίως
Επίδομα παιδιού
Οι διαθέσιμες πιστώσεις του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, όπως αυτό προβλέπεται  αυξάνονται έως και  260 εκατ. ευρώ.

Μέτρα περιορισμού της ανεργίας, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ
Τα προγράμματα μπορούν να έχουν ως αντικείμενο μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω δράσεις:
α) Προγράμματα εύρεσης εργασίας, συμβουλευτικής και καθοδήγησης.
β) Επέκταση του προγράμματος «Εγγύηση για τη νεολαία» με έμφαση στους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
γ) Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα συνοδεύονται από την απαραίτητη πιστοποίηση των αποκτούμενων δεξιοτήτων.
δ) Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με έμφαση στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, προσανατολισμένα στην επανένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στοχεύοντας ιδίως τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθεται συνολικό ποσό έως και  300  εκατ.  ευρώ κατ' έτος, με ισόποσο επιπρόσθετο όριο στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ για τη χρηματοδότηση δράσεων των καθεστώτων ενισχύσεων του ν. 4399/2016 (Α' 117), έργων υποδομής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και έργων ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας.

Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη

Για τα πρόσωπα με φορολογητέο εισόδημα έως και 1.200 ευρώ που δικαιούνται αποζημίωση της φαρμακευτικής τους δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και στα οποία δεν εφαρμόζονται άλλες διατάξεις περί μηδενικής συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη καθορίζεται, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, πλήρης απαλλαγή ή έκπτωση στο ποσοστό συμμετοχής τους στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης. Η επιπλέον δαπάνη έως και  240  εκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει για τον ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή του παρόντος, βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας . Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών ρυθμίζονται ειδικότερα οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι ακριβείς εκπτώσεις στο ποσοστό συμμετοχής στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης, η απαιτούμενη διοικητική διαδικασία, η τήρηση των ηλεκτρονικών μητρώων, η διαδικασία απόδοσης της δαπάνης που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τον ΕΟΠΥΥ και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.   










kathimerini.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *