Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Σε μια εικόνα η θηριώδης διαστρέβλωση


Με την προπαγάνδα γίνεται ό,τι και με τα παιδιά του κόρακα. Οσο πάει και μαυρίζει. Και όσο πιο μαύρη γίνεται, τόσο πιο γελοία καταντάει. Για πρώτη φορά η τηλεοπτική προπαγάνδα ξεπερνάει την κυβερνητική!

Του Γιώργου Καρελιά

Τι πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε καλά τι είναι η συμφωνία-μαμούθ που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή; Το πολύ απλό: να ακούμε όσα λένε αυτοί που την υπέγραψαν. Ας το κάνουμε, λοιπόν.

Πράξη πρώτη: η συμφωνία δεν θα περιείχε «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» (εδώ).


Πράξη δεύτερη: το πακέτο των μέτρων θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο». Το λέει ο άμεσος διαπραγματευτής. Όμως, επειδή ξέρει πολύ καλά τι υπογράφει και για να μη γίνει νούμερο στις θερινές επιθεωρήσεις, είπε και το «κάποιοι θα χάσουν» και το «υπάρχουν και δυσάρεστα μέτρα».

Πράξη τρίτη: ο διαβεβαιώσας ότι «ούτε ένα ευρώ» μέτρα, το γύρισε ελαφρώς. Για την ακρίβεια πρόσθεσε το «δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα». Επί το λαϊκότερον «ένα ευρώ παίρνουμε, ένα δίνουμε».

Πολύ καλά, δηλαδή. Ας το επαναλάβουμε για να το εμπεδώσουμε. «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», δηλαδή «για κάθε ευρώ μέτρα και ένα ευρώ αντίμετρα», δηλαδή «δημοσιονομική ισορροπία». Σωστό; Δεν μπορεί να μην είναι σωστό, αφού το διαλαλούν κοτζάμ Πρωθυπουργός και ο αρμοδιότατος υπουργός του. Και όμως είναι λάθος!

Ποιος το ισχυρίζεται αυτό; Ποιος… τολμά να αμφισβητεί αυτό που λένε ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος; Η… ΕΡΤ! Δηλαδή,  η ίδια η κυβερνητική προπαγάνδα. Και με την προπαγάνδα γίνεται ό,τι και με τα παιδιά του κόρακα. Οσο πάει και μαυρίζει. Και όσο πιο μαύρη γίνεται τόσο πιο γελοία καταντάει.

Η κατάσταση, λοιπόν, με τα μέτρα δεν είναι αυτή που είπαν ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Δεν είναι «ουδέτερη». Είναι ακόμα καλύτερη, βρε αδερφέ! Όταν είδα κάπου αυτήν την εικόνα.





Νόμισα ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς κάποιου τρολ. Ότι κάποιος κατασκεύασε αυτό το «γραφικό», μέσα στο παιχνίδι των τρολαρισμάτων, που αφθονούν. Φευ, είναι αληθινό και προβλήθηκε στο προς της απεργίας δελτίο της κυβερνητικής τηλεόρασης.

Μα, θα μου πείτε, είναι η πρώτη φορά, τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ, που η ΕΡΤ κάνει τέτοια φαιά προπαγάνδα; Oχι βέβαια. Πάντα το έκανε και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να βρεθεί ένας Πρωθυπουργός και να πει: «Δεν με νοιάζει η προπαγάνδα. Κάντε την ΕΡΤ σαν το βρετανικό BBC ή το γαλλικό TF1 ή το γερμανικό ΖDF ή την ιταλική RAI, κάτι που να τα πλησιάζει τέλος πάντων».

Ομως, είναι από τις ελάχιστες φορές που η τηλεοπτική προπαγάνδα ξεπερνά την κυβερνητική. Διότι τι μας λέει ο πίνακας αυτός; Oτι το πακέτο μέτρων που ψηφίζει η κυβέρνηση δεν είναι κάν όπως το λέει η ίδια. Είναι καλύτερο, αφού τα μέτρα είναι μόλις 4,9 δισεκατομμύρια και τα αντίμετρα 7,5 δισεκατομμύρια! Δηλαδή η κρατική τηλεόραση, που (έχει υποχρέωση να) απευθύνεται σε όλους τους συνδρομητές της, αφού όλοι την πληρώνουν, είναι σαν να λέει σε όσους περιμένουν να πετσοκοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις τους: «Ρε κορόιδα, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Οχι μόνο δεν θα έχετε καμιά χασούρα, αλλά θα πάρετε κι από πάνω. Θα σας πάρουν μεν 4,9 δισεκατομμύρια αλλά θα σας δώσουν 7,5 δισεκατομμύρια. Επομένως, τι θυμώνετε και βγαίνουν αρνητικές οι δημοσκοπήσεις; Ράψτε μεγαλύτερες τσέπες»!

Ο Τζόρτζ Οργουελ είχε γράψει ότι «όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα και όταν λέει την αλήθεια». Αλλά για τους αξεπέραστους (μέχρι να βρεθούν χειρότεροι) σημερινούς προπαγανδιστές της κρατικής τηλοψίας φαίνεται ότι έχει μέγιστη ισχύ η ρήση του Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν: «Eνα επαναλαμβανόμενο -και εν προκειμένω επαυξανόμενο- ψέμα γίνεται αλήθεια».







protagon.gr 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *