Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup ώρα μηδέν: «Μυρίζει» φιάσκο - Οι δανειστές "τελειώνουν" τον Τσίπρα


- «Παίζει ρέστα» η κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση
- Εγκλωβισμένος και χωρίς άσσους στο μανίκι ο πρωθυπουργός...


Ένα βήμα πριν από ένα νέο φιάσκο βρίσκονται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο δεν αναμένεται τίποτε

 το ιδιαίτερο, μιας και το Βερολίνο εμμένει στη σκληρή στάση του, παραπέμποντας τις όποιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες πως εάν δεν υπάρξει θετική και καθαρή λύση για το χρέος κατά τη σημερινή συνάντηση της Ευρωομάδας, τότε ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να οδηγήσει το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να μπλοκάρει τις κινήσεις του κ. Τσίπρα, γεγονός που φάνηκε και από τις δηλώσεις χθες, Τετάρτη (15/06/2017) του εκπροσώπου του, Γιούρκ Βαϊσγκέμπερ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «αν και υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε «καίει» και το τελευταίο χαρτί του Έλληνα πρωθυπουργού, δείχνοντάς του πως αν θα πρέπει να περιμένει κάτι, τότε αυτό θα επέλθει μόνο μέσω μιας συμφωνίας σε επίπεδο «Ευρωομάδας».

Επιπλέον και η ίδια η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της, όπως προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση Έλληνα αξιωματούχου που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Τι σημαίνει ένα νέο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση;

Με δεδομένες πλέον τις εξαιρετικά δυσμενείς διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση και εφόσον πέσει στο κενό και το «ατού» του κ. Τσίπρα για πολιτική λύση στις 22 Ιουνίου, τότε οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται για τις 10 Ιουλίου, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

Βεβαίως, μια τέτοια προοπτική συνιστά μια δεινή ήττα για την κυβέρνηση της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, καθώς καταρρίπτονται όλες οι ημερομηνίες - ορόσημα που είχαν τεθεί, ώστε κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Το ζήτημα είναι πως, για πολλοστή φορά, ο πρωθυπουργός μοίρασε κούφιες υποσχέσεις και εγγυήσεις στους πολίτες που τραβούν τα πάνδεινα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.


Και, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα ξαναζεί στιγμές 2015, καταλήγοντας στον ίδιο παρονομαστή: Να βρίσκεται μόλις ένα βήμα προτού υπογράψει ακόμη έναν «αιματηρό» συμβιβασμό με τους δανειστές, λαμβάνοντας ψιχία ως ανταλλάγματα. 









newsbomb.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *