Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πέντε εικόνες από την Ελλάδα του 2017...


Αν θέλουμε να δούμε μια σημαντική παράμετρο με το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Αρκεί να βάλουμε σ ενός είδους παζλ που συνθέτει την νεοελληνική κοινωνία, μερικά κομμάτια θεωρητικά μικρών γεγονότων που συνέβησαν με απόσταση μερικών ωρών. Τοποθετώντας το ένα γεγονός δίπλα από το άλλο θα ταιριάξουν τόσο αρμονικά και θα μας αποκαλύψουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Για την ακρίβεια θα μας δείξουν τι συμβαίνει σ ένα σεβαστά μεγάλο αριθμητικά κομμάτι αυτής της χώρας το οποίο λόγω μεγέθους ειναι ικανό και να επηρεάσει τις εξελίξεις κάθε είδους.

Την περασμένη Τρίτη σ ένα ναό στο Αγρίνιο, έγινε αγρύπνια για τον Παίσιο. Πλήθος κόσμου, ίσως όχι τόσες χιλιάδες όσοι πήγαν στον τάφο του στην Θεσσαλονίκη δυο μέρες πριν, αλλά σίγουρα αρκετοί μετείχαν στο προσκύνημα. Ενα από τα εκθέματα του προσκυνήματος και ένα κάστανο που –λένε ότι-είχε βράσει ο Παίσιος πριν 27 χρόνια και είχε φυλάξει ένας ιερέας.

Χθες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το ζεύγος Ρουβά-Ζουγούλη για να τους δώσει τις ευχές του επειδή παντρεύτηκαν λίγες μέρες πριν, αλλά ο ‘’Προκόπιος Παυλόπουλος’’ (οπως τουίταρε ο Ρουβάς για να τον ευχαριστήσει), λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί στον γάμο.

Στην Σκιάθο, ένα ολόκληρο θέατρο γέμισε και οι θεατές του ζητωκραύγαζαν για το νέο είδωλο της Ελλάδας του 2017, τον νικητή του Survivor, το οποίο κατά την διάρκεια της προβολής του συγκέντρωσε πρωτοφανή ποσοστά τηλεθέασης. Έμοιαζε με την υποδοχή ενός ´´ήρωα’’, την διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ο Δήμος του νησιού, η επιτροπή Πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού. Εικάζω ότι τον νικητή του Survivor, τον εντάσσουν στην κατηγορία ´´πολιτισμός´´.

Στο Παναθηναικό Στάδιο, στην πολυσυζητημένη συναυλία του Σαββόπουλου-που τόσο δίχασε την Ελληνική κοινωνία- ένας τύπος χαστουκίζει τη σύζυγό του και επιτίθεται εναντίον ενός άλλου για να τον δείρει και να επιβάλει το δίκιο της άποψης του. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι το έκανε δημόσια, ποιος αμφιβάλει ότι τέτοια φαινόμενα είναι πολλαπλάσια και συμβαίνουν κάθε μέρα με άλλες αφορμές, ποιος αμφιβάλει ότι συμβαίνουν και πίσω από κλειστές πόρτες ‘καθώς πρέπει´οικογενειών ;

Στο Λιτόχωρο λίγες μέρες πριν, μαζεύτηκαν εκατοντάδες άντρες και γυναίκες ντυμένοι με χλαμύδες και στεφάνια στα μαλλιά στην ετήσια θερινή τους σύναξη με σκοπό όπως λένε να τιμήσουν τους αρχαίους φιλόσοφους.

Ειναι αυτή η Ελλάδα; θ αναρωτηθεί κάποιος. Είναι και αυτή η Ελλάδα, είναι η απάντηση. Είναι απαραίτητα αρνητικά όλα αυτά; θα αναρωτηθεί ενδεχομένως κάποιος άλλος. Ας απαντήσει όπως νομίζει ο καθένας, με τον δικό του αξιακό κώδικα. Το μόνο βέβαιο είναι πως όσοι συρρέουν για να προσκυνήσουν ένα κάστανο 27 ετών όπως και εκείνοι που φοράνε χλαμύδες είναι και ψηφοφόροι. Επίσης βέβαιο είναι πως όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του περιλαμβάνει και συναντήσεις με ποπ σταρ που μόλις παντρεύτηκαν, υπάρχει ένα μικρό θέμα. Όπως θέμα υπάρχει όταν μια κοινωνία υποδέχεται με τις ευλογίες ενός Δήμου ένα παίκτη τηλεπαιχνιδιού και ένας τσαμπουκάς σύζυγος δεν έχει πρόβλημα να δημοσιοποιεί αυτό που νομίζει ότι αποτελεί μαγκιά και τρόπο επίλυσης ενός προβλήματος...

Γιάννης Παντελάκης










 liberal.gr



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *